Facebook

Články

Zápisky z Bolívie - Díl 6. - Zpět v La Paz a návštěva Tiwanaku

Hodnocení uživatelů:  / 0
NejhoršíNejlepší 

Po příjezdu z Potosí jsme ještě krátce vysedávali na centrálním autobusovém nádraží  v La Paz, navrženém Gustavem Eiffelem a sledovali „Šprťouchlata (Just Kidding)“ na velkoplošné obrazovce. Po rozbřesku krátce před sedmou jsme se vydali do hostelu Sol Andino. I když je oficiální check in až v 11,00, tak jsme mohli do pokoje již v 07,30, což nám moc pomohlo. Mohli jsme si odpočinout po cestě, dokonce jsme dostali pokoj s oknem na ulici ve 3. patře. 


Po odpočinku jsme vyrazili na oběd. Do baru a jídelny Sol Y Mar v ulici General Gonzales, kde jsme si posledně dávali jídlo Thimpu. Do této jídelny chodí většinou místní a je tu výborná obsluha. Tentokrát volíme k jídlu další místní specialitu – polévku Chairo s litrem koly napůl. Teda jen tu kolu napůl. Polévka je výborná  a se vším všudy platíme dohromady 18 blvs. V sobotu jsme se rozhodli vyplnit volný den a zakoupili u Diana Tours výlet do Tiwanaku (španělsky Tihuanaco). Výlet stál 80 blvs, plus dalších 80 blvs vstup do areálu Tiwanaku a muzea. Tiwanaku je nejvýznamější archeologickou památkou v Bolívii. Jedná se o sídlo dávné civilizace, označené právě tímto jménem. Existovala mezi léty 1500 př.n.l. až do roku 1200 n.l.

Pak se rozpadla do menších frakcí. Jedna z těchto frakcí se stala posléze součástí Říše Inků, ležící v nedalekém Peru. Největšího rozmachu dosáhla civilizace Tiwanaku mezi léty 300 – 700 n.l., kdy postavila pyramidu, observatoř a několik dalších větších staveb. Pyramida i části ostatních staveb se vyznačují 7 schody podle barev duhy (červená, oranžová, žlutá, zelená, modrá, indigo, fialová). Tiwanaku měli svůj kastovní systém. Nejvyšší třídu tvořili vládci, kněží a mudrcové. Dětem z těchto kast se odmala až do 11 let speciálně obvazovala hlava, takže měli v dospělosti zvláštní deformovaný tvar lebky, což bylo znakem příslušnosti k vyšší kastě. Civilizace Tiwanaku měla také poměrně dobré astronomické znalosti. Do dnešních dní se ale mnoho po této civilizaci nedochovalo.

V Diana Tours nám slíbili vyzvednutí přímo v hostelu v 08,15 a tak se také děje. Vyzvedává nás dodávka s podmračeným průvodcem, který se představuje jako Fred. Postupně vyzvedáváme z hostelů další členy výpravy. Malou Mexičanku, která vypadá jako Shakira, jakéhosi španělsky mluvícího strejdu s foťákem Nikon. Dále pak čtyřčlennou asi peruánskou rodinu zaměstnávající jako au-pair ke dvou zhruba desetiletým holkám Švéda, který vypadá jako zápasník sumo a na autobusovém nádraží mladého Rakušana.

Tiwanaku je od La Pazu vzdáleno 72 km a cesta trvá zhruba hodinu a půl. Nejdelší úsek cesty představují ucpané ulice El Alta. Po vystoupení z busu v Tiwanaku a vybrání peněz za vstupné nás Fred žene do první části muzea, které vystavuje keramiku z různých časových období zmizelé civilizace. Nutno uznat, že uměli udělat pěkné kousky. Tiwanaku dělali sošky především 3 zvířat – kondora, představoval pro ně vzduch, pumu, to byla země a rybu, jak jinak než voda. Avšak jsou zde i jiné výtvory – lamy, žáby a podobně. Poté jdeme do hlavní venkovní sekce, kde jsou zbytky staveb. Rozlohou ani kompletností se Tiwanaku samozřejmě nedá srovnávat s Machu Pichu. Dá se projít zhruba za hodinu, pokud nemáte průvodce tak za 20 minut. Náš průvodce Fred je ale do Tiwanaku velmi zažraný a podává podrobný výklad ve španělštině i angličtině. Pokud něco považuje za velmi důležité, prokládá svou řeč procítěným „hmm“ (asi jako kdysi Pavel Čapek při komentování fotbalu na ČT).

Toho, čeho se v Tiwanaku venku dochovalo, je pomálu. Dvě větší sochy zpodobňující kněží o výšce 3 metrů a sluneční a měsíční brána. Poté několik dalších menších artefaktů. Dále jsou zde zbytky chrámu s množstvím kamenných hlav. Ty představují významné osoby civilizace Tiwanaku, údajně jsou zde i hlavy dvou mimozemšťanů. Fred nás pak vede do druhé budovy muzea, kde se nachází největší a nejzachovalejší socha. Je vysoká asi 5 metrů a nesmí se fotit. Byla objevena v roce 1942 a následující rok převezena do La Paz. Zajímavé je, že v roce 2000, kdy bylo Tiwanaku zařazeno na seznam Unesco, musela být tato socha převezena z La Pazu zpět na místo svého nalezení. Jinak by Unesco Tiwanaku neregistrovalo. Poslední zastávkou je zbytek další velké stavby označené Puma Punku. Zbylo z ní jen pár opracovaných kvádrů a velká kamenná deska.

Pak následuje organizovaný oběd v jedné z restaurací v přilehlé vsi. Sjíždí se zde více výprav. Menu představuje zeleninová polévka, lamí steak s přílohou dle výběru a jako dezert banány s jogurtem. Vše za 35 blvs. Pak nás dodávka odváží zpět do La Pazu, kde kolem třetí vystupujeme a jdeme nakupovat na Witches Market suvenýry za zbylé Bolivianos. Následují den se loučíme s La Pazem, nasedáme do lanovky, pak do taxíku a finálně do Airbus společnosti LAN, který nás vysadí v Limě. Pak následuje noční let Boeingem 767 do Madridu a opět Airbus ČSA do Prahy. Míříme opět k pásu ve výdejně zavazadel a naše bágly tentokrát vyjíždějí mezi prvními. 

Bolívie, díl 6.
Bolívie, díl 6.
Bolívie, díl 6.
Bolívie, díl 6.
Bolívie, díl 6.
Bolívie, díl 6.
Bolívie, díl 6.
Bolívie, díl 6.
Bolívie, díl 6.
Bolívie, díl 6.
Bolívie, díl 6.
Bolívie, díl 6.
Bolívie, díl 6.
Bolívie, díl 6.
Bolívie, díl 6.
Bolívie, díl 6.
Bolívie, díl 6.
Bolívie, díl 6.
Bolívie, díl 6.
Bolívie, díl 6.




Cesta ulicemi El Alta


Foto: Lukáš Musil, Ivan Pešek
Video: Ivan Pešek




You have no rights to post comments